Oyun Terapisi
Oyun terapisi çocuğun yaşadığı problemlerin, davranış sorunlarının ya da travmalarının oyun ve oyuncaklar aracılığıyla iyileştirilmesine yardımcı olan bir terapi yöntemidir.Oyun terapisinde çocuk iç dünyasında yaşadığı (korku, öfke, kıskançlık, hayal kırıklığı vs.) yoğun duygularını, çatışmalarını oyuncaklara ve oyuna aktararak bir ara alan oluşturur ve daha sonrasında bunu dış dünyaya yansıtır.
Oyun terapisi 2-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Ortalama seans sayısı 12-18 dir. Seanslar 45 dakikadır ve genellikle haftada bir uygulanır.İlk 6 seans çocukla yapılır. Sonrasında her 3 seansta bir ebeveyne bilgilendirme yapılır.
HANGİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ETKİLİDİR?
Oyun terapisi, organik bozukluklar (otizm, zeka geriliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vb), genetik ya da ilaç tedavisi gerektiren sorunlar dışında travmalar, kaygı sorunları, ayrılık kaygısı, bağlanma sorunları, korkular, özgüven eksikliği, konuşma sorunları (kekemelik), seçici konuşmazlık, ebeveyn kaybı, boşanma sonrası gerilim, kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, parmak emme, alt ıslatma, kaka tutma, kaka kaçırma, takıntılar, yeme sorunları, uyku sorunları, sınır sorunları ile öfkelenme, zarar verme gibi ilişkisel sorunların çözümünde etkilidir.
NE ZAMAN GEREKLİDİR?
Oyun terapisine karar vermek için yaşanılan sorunların sıklığı ve şiddeti önemlidir. Eğer bahsedilen sorunlardan biri ya da birkaçı 1 aydan fazla ve günlük hayatın akışını bozacak derecede sık görülüyorsa bir uzmandan destek almak gerekir.
NASIL KARAR VERİLİR?
Terapist aileden çocuğun detaylı gelişim öyküsünü ve yaşanılan soruna dair bilgileri alır ve ardından çocukla yaptığı görüşmeden sonra sorunun şiddetine göre bir yol haritası belirler. Çocukla terapiye karar verilmesinin yanında ebeveyn eğitimi de önemlidir.